Biyografi

11 Temmuz 1968 yılında Samsun/Bafra doğumlu moda tasar imcisi. 6 kardeşten en küçüğü olan Hüseyin Küçük, çocukluk yıllarında annesinin Zetina marka dikiş makinesiyle tanışması sonrası terzilik zanaatı ile tanıştı. Bu dikiş makinesinin da dedesinin bankanın çekilişle verdiği para ile o dogmadan önce alındığını belirten modacı, kaderinin dünyaya gelmeden belli olduğuna inanarak isine derin bir aidiyet hisseder. Annesinin herhangi bir eğitim almadan kendi kendine öğrenip mahallesindeki acil terzilik ihtiyacını karşılarken yanında bir nevi çıraklık yaparak küçük yaşlarında sahip olduğu bu yeteneği geliştirmeye başladı. “Bizim evde kumaş artmaz, tasarruflu yaşanırdı, artan parçaları diker ardından ablamın oyuncak bebeğine elbiseler dikerdim” diyen Hüseyin Küçük zanaatını sanata evirmenin provalarını yapmıştı.

Çocukluk ve gençlik yıllarında annesinin yanında mesleğinin temellerini atan Küçük, kadınlarla ayni ortamı çokça paylaşmanın verdiği avantajlar ise söyle aktarıyor; “Evin küçüğü olduğumdan hanim ortamlarında bulunurdum, gözlem yeteneğimin iyi olması sonucu annemin yardımcısı konumuna geldim. Babam ise gidince komsular kumaşlarını alıp bize gelirdi, ihtiyaca göre pijamalar, gecelikler etekler dikilirdi. Rahmetli annem kalıp çıkarmaz, göz kararı keser ve dikerdi. Hangi vücut tipine hangi pens ve kuplar konur hafızama kazırdım. Bir etek kaç metreden kar, cekete, gömleğe gidecek kumaş ne kadardır bir bakışta anlarım.”

Annesinin yanında geçirdiği meslek öğrenme süreciyle hayal gücünü geliştirip bir zanaatkârın sahip olması gereken bakmak ile görmek arasındaki farkı da bu süreçte anlamış ve hayatına tatbik etmişti. Ailesi yasta ilerlerken kıyafet dikmekten uzaklaştırmaya alışsa da ortaokul yıllarında babasının bir kumaş mağazasına ortak olmasıyla kendi deyimiyle kaderi olan aklındaki kariyer fikri iyice oturan Hüseyin Küçük, malzemeleri tanıma açısından da meslektaşlarından daha avantajlı şekilde yetişti. Yeni gelen malların tezgâha konması isiyle çalışmaya başladı ve kısa sürede mağazayı, hanımların müdavimi olduğu bir yere çevirdi. Müşterilerle bizzat ilgilenen Küçük, zamanının büyük bir çoğunluğunu mağazada geçirdi.

Önce Kadın

Hüseyin Küçük

Kişisel tarzınızı keşfetmek, kendinizle ilgili hislerinizi değiştirebilir. Elinizden gelenin en iyisini hissetmek için elinizden gelenin en iyisini yapın. Bu yüzden buna değer.

Ailesinin terzilik yapmasını istememesi üzerine Anadolu Üniversitesinde is idaresi bölünü okudu. Üniversite hayati sırasında aile isi olan Küçük Tekstil İthalat İhracat San. Ltd. Şti. nin yönetim kurulu başkanlığı görevini üstlenerek iş hayatına atıldı. Sevenlerinin sanat kokan olarak nitelediği modacı sırayla Alper Önal Mankenlik Zarafet Okulunda yöneticilik, Konfeksiyon imalat Pazarlama Genel Sorumluluğu ve Konfeksiyon İhracat Pazarlama Genel Sorumluluğu alanlarında is hayatına devam etti.

GAP, Chico’s, H&M gibi dünyaca ünlü markaların koleksiyonlarını hazırladı. Amazon, Zulily, sitelerinde Amerika ve Avrupa’ya; Kupivip ile Rusya’ya, Sugar ve Markavip ile Dubai ye; Beyond ile Kanada’ya, Secretsales ile de İngiltere’de moda severler ile buluşan Hüseyin Küçük, Türkiye’de Morhipo, Trendyol, Modanisa, Türkiye Limango ve Markofoni gibi sitelerde tasarımlarını halk ile buluşturmaktadır. 2006 yılında kendi markasını kurarak hem tasarımcılığını hem de yöneticiliğini yapmaktadır. Hâlihazırda 46 ülkede kadınları moda ile buluşturan Hüseyin Küçük, Orta Doğu ve Asya ülkelerindeki Pazar hedefini büyüterek dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.

Ruhum ve Kadınım koleksiyonuyla dünya çapında kadınlara sunan modacı, yeniliğe açık, farkındalığı yüksek ve etrafına karsı duyarlı olarak nitelendirmektedir. Kadınların kendi olup kişiliğinden ödün vermeden sik olmasını amaçlayan koleksiyonda daha özgüvenli ve sik olması amaçlamıştır. “Trend olan şeye katkıda bulunmak bana göre değil, insanların istediklerini henüz bilmedikleri şeyler üreterek karşılamak isterim.” diyen modacı, modaya uyan değil modaya yön veren kişi olduğunu hem sözleriyle hem de tasarladıklarıyla göstermektedir.

Tasarım mesleğinin seçerek değil, bir ruh isi olduğunu savunan Küçük, is yaşantısı haricinde bunu destekleyecek şekilde hayatına devam etmenin mesleğine olan bir sorumluluk olarak görmüş ve çevresini de bu şekilde oluşturmuştur. “Benim duygularım daima mutluluğa yöneliktir, bundan dolay her şeyden ve herkesten ilham alabiliyorum. Mutsuz kişi tasarım yapamaz. Mutlu olmayı ve mutlu etmeyi seviyorum.” diyen modacı mutlu olmayı, isini en iyi Şekilde yapmak için bunu bir sorumluluk görerek kendi felsefesini yaptığı islere ve çalışma yaşantısına yedirmiştir. Ziyaret ettiği şehirlerde giyim, tasarım, moda gibi konularda konferanslar vermektedir. Halkla bir araya geldiği bu buluşmaların tasarımlarını önemli ölçüde etkilediği söyleyen Küçük, ritimlerini de toplumun ihtiyaçlarına göre ayarladıklarını belirtti, pandemi döneminde tek kullanımlık masa örtüsü ve çarşaf üretti.

Tasarımlarını günün her anına uygun, konforlu zamansız olarak tanımlayan modacı ürünlerini de satın alınabilir lüks olarak tanımlamaktadır. Moda gardıroplara hapsedilemez mottosunu ve modanın özgürce yasamak olduğunu savunmaktadır. XL modellik yarışması ile modanın sadece belirli vücut ölçüleri ile kısıtlı kalmasına karşı durmuş ve daha fazla insanın modayla buluşmasını sağlamıştır. Kültürel genleri modada kullanmaya dikkat eden Hüseyin Küçük, harem motiflerini metropol kadınına uyarladığı koleksiyonda Osmanlı ve Selçuklu motifleri mistisizmi ve şehveti için kullandığını belirtmiş geçmişi geleceğe aktarma yolu olarak modayı gördüğünü belirtmiştir. Ayrıca geçmişin renkleri ve desenlerinin kadınlar üzerinde olumlu bir psikolojik etki bıraktığını da belirtmiştir. Osman Hamdi tablolarını kıyafetlerine taşımış, sanatın farklı dallarını moda ile yorumlamıştır. Kadını ortaya çıkartan ve ruhunun okşanmasını sağlayan kıyafetler yapan Hüseyin Küçük, ulusal ve uluslararası çapta birçok ünlünün de tasarımlarına başvurduğu kişidir.

Türkiye’yi yurtdışında hakkıyla temsil etmektedir. Yalnız elbise tasarımı yapmayan Hüseyin Küçük 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün 100. Yılı münasebetiyle Şişli’de Seramik sanatlarına kreatörlük yaparak Cumhuriyete Öncülük Eden 10 kadının portrelerinden duvar anıtı projesine de katılmıştır. Ayrıca Kız Melek Liselerine verdiği destekle okuyan kız çocuklarını sektöre kazandırmaya çalışmaktadır. IHKB Kız Meslek Lisesi’nde pilot uygulama ile çeşitli ünlülerin ve devlet desteği ile okul öncesi eğitim programı düzenlemiştir. Programı, modacı ihraç edecek kadar yoğun ve kapsamlı şekilde düzenledi. Geleceğin modacıları olma yolunda eğitim alan gençlere özgüvenlerini arttırmak için tasarımlarını üretmekle kalmayıp ünlü mankenlerce giyilmesini sağlamış, defile düzenlemiştir. Eğitime ve eğitimciye çok önem vermesi ile öğretmenler gününe özel ücretsiz bir şekilde tasarımlarını sunmuştur. Sadece ulusal çapta sosyal sorumluluk projeleri yürütmeyen modacı hemofili hastaları yararına düzenlediği defileye dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve esini davet etmiştir. Kimsesiz çocuklar yararına düzenlenen bir defileye 100.000$’lik tasarım ile katılmıştır.

Engelliler haftası nedeniyle sokak defilesi düzenleyen ünlü modacı, ayrıca halk ile iç içe geçerek toplumun her kesimini tasarımları aracılığı ile sanatıyla buluşturmuştur. Dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Sahin ile gerçekleştirdiği toplantı sonucunda “Çalışan Üreten Vergi Veren Engelliler” projesiyle engelli bireylerin topluma kazandırılmasında büyük rol oynamış, akabinde takip eden süreçte işletmelerin belirli oranda engelli bireyler çalıştırması kuralı getirilmiştir. Otizmli bireyleri topluma kazandırmak için de çalışmalar yapan Küçük, otizmli desinatörler projesi ile otizmli bireyleri topluma kazandırılmasında rol almıştır. Sürdürülebilir bir yasam için yeşilin önemi konulu sekimde kendi tasarımlarını kullanarak bu konuya kendi tarzı ile dikkat çekmiştir. Kendisi de koleksiyonundan parçalar giyerek kamera karşısına geçmiş ve bu konuyla ilgili bir farkındalık çalışması yapmıştır. Yapmış olduğu toplum yararına faaliyetler için Avrupa Birliğinden ödül almıştır.